De ce sunt UTV-urile preferate ATV-urilor in activitatile utilitare, in SUA?

Intr-un soi de analiza facuta de catre mai multi dealeri CFMoto din cea mai mare comunitate ATV/UTV din lume, vorbim despre America de Nord, s-a stabilit ca aceste vehicule sunt niste investitii de baza pentru orice fermier sau agricultor, care-si merita cu prisosinta ultimul cent platit. Interesant e ca s-a facut o analiza diferita ATV vs UTV, de-a lungul timpului.

Dar sa vedem despre ce e vorba. Sigur, distinctia se face si la nivel de marime a proprietatii si fermei, insa se pot trage niste concluzii chiar si fara a face tabele si grafice de comparatie. Bunaoara, atunci cand ai de transportat o incarcatura de ingrasaminte sau cherestea, niste unelte de lucru, materiale de constructii si altele, un ATV era suficient. Aici se poate distinge intre unul de capacitate medie si unul de capacitate mare, daca vorbim despre marimea fermei si cuantificarii treburilor de pe langa ea.

Si intr-adevar, la inceput a fost ATV-ul. Anii 2008-2009 au reprezentat anii de aur, in care vanzarile au atins varful, in care fiecare dealer vindea in medie cam 480-500 de unitati noi pe an. Insa au aparut UTV (Utility Task Vechicle) sau side-by-side. Spre deosebire de ATV-urile clasice, cu ghidon si portbagaje deschise, UTV-urile au volan, roll-bars si scaune care stau unul langa altul. In acei ani de glorie, incepeau si UTV-urile sa devina tot mai populare, insa nu depaseau 30-40% dintre vanzari.

Abia in 2012 balanta s-a inclinat spre UTV-uri si, in medie, un dealer vindea in jur de 250-270 de unitati, fata de 220-240 ATV-uri pe an si tendinta a continuat pana in prezent. In acest moment se poate discuta la nivel national (in SUA) de vanzari de cca. 400.000 unitati UTV fata de aproape dublu numarul unitatilor ATV. O explicatie ar fi ca in jurul anilor ’90 spre 2000, au inceput sa castige teren acele asa-numite Recreational Utility Vehicles (RUV), care imbina utilitarul cu setea de distractie.

Si potrivit dealerilor CFMoto care au luat parte in principal la analiza, au mai fost elemente care au contribuit la propagarea UTV-urilor: dorinta de a iesi in peisaje extraordinare, la adapostul unui acoperis, dar cu toate atributele unei incursiuni off-road, pe care unele jeep-uri sunt limitate a le aborda. Si atunci cand au aparut modelele Trail, cele menite a se strecura pe poteci de munte si carari din padure, cele cu sasiul ingust si suspensii mai bune, lucrurile au devenit mai atractive.

Pe de alta parte, fermierii si agricultorii au prins foarte repede gustul RUV-urilor, mai ales ca bena incapatoare are capacitate mai mare decat orice se poate transporta si pe cel mai mare ATV, dar s-au lasat convinsi si de caracteristicile tehnice specifice. Iar dupa cinci zile de munca, e foarte tentant sa iesi in pustietati si sa alergi prin hartoape.

Mai exista si o categorie de fermieri, cei reconvertiti. In momentul in care multe centre industriale grele au fost inchise (din cauza unor politici aberante de mutare a productiei in afara SUA sau chiar preferandu-se importul propriei industrii extractive si de prelucrare, considerata mai scumpa), multi s-au trezit someri, majoritatea de varsta a doua. Atunci cand s-au apucat de diverse activitati, e normal ca preferintele sa se indrepte catre un vehicul ceva mai confortabil, decat un ATV.

CFMoto nu are o istorie lunga in SUA si in America de Nord, in general, insa foarte rapid producatorul chinez a inteles care sunt oportunitatile si cererile pietei specifice. De aceea au aparut si gama Trail, cu ZForce 500HO si ZForce 800, de exemplu, de aceea a aparut si o gama de ATV-uri puternice, fata de piata europeana sau alte piete si exemplele pot continua. Si bineinteles, CFMoto puncteaza acolo unde este interesul cel mai crescut: accesibilitate, o politica de achizitii excelenta.

Tags: , , , ,